måndag 16 juli 2012

Vidgar mina vyer - surdegsbröd

Har varit lite tveksam, men tack vare det regniga sommarvädret slog jag till och köpte en vetesurdeg på burk. Och ja, det blev bra, men har jag dock lite svårt att ta åt mig äran för att det blev ett gott bröd. Receptet till brödet står på burkens undersida.


1 burk (150 g) Bagarens Surdeg Vete
½ pkt (25 g) Färsk KronJäst för matbröd
5 dl (500 g) Vatten, kallt
13,5 dl (800 g) Vetemjöl special
2,5 tsk (15 g) Salt eller Havssalt
1 msk (20 g) Oliv- eller rapsolja

Tillagning:
Skaka burken (vrid av locket) och rör ihop surdegen med jäst och vatten. Tillsätt alla ingredienser utom saltet.

Knåda till en elastisk och smidig deg, ca 10 min i maskin eller 15 min för hand. Häll i saltet i slutet av knådningen. Degen får vara lös, men inte kladdig. Forma degen jämn och fin. Låt jäsa till dubbel storlek i bunke täckt med plast i minst 2 timmar.

Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen. Dela i 2–3 bitar (bröd) eller 4 bitar (baguetter) och rulla varsamt ut i önskvärd längd. Sikta därefter lite mjöl över bröden.
Lägg bröden på plåt och täck med plast. Låt jäsa ca 1 timme.

Sätt ugnen på 260°C i lagom tid innan gräddningen och sätt samtidigt in en form med ½ liter vatten i ugnen.
Gör 2–3 snitt över bröden precis innan plåten sätts in i ugnen, sänk temperaturen till 220°C. Grädda mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, ca 25 min. Låt svalna på galler.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar