lördag 1 september 2012

Hönökaka och formfranska

I natt vaknade jag kl 4 och insåg att jag lovat att baka bröd till dagens kalas med mamma och pappa. För att inte förlora tid googlade jag fram de recept jag ville ha, så slapp jag göra det när jag väl gick upp. Valet föll på Hönökaka som jag aldrig gjort tidigare samt en populär klassiker, Formfranska.

Hönökaka (något modifierat)

Recept:
2 tsk flingsalt
5 dl mjölk
1/2 dl strösocker
50 g färsk jäst
7 dl vetemjölspecial
7 dl rågsikt
100 g mjukt smör
Värm mjölk och socker till max 37 grader. Smula jästen i en degbunke och lös upp med degvätskan. Tillsätt vetemjölet och rågsikten om vartannat till en smidig deg, blanda sedan ner smöret och knåda i ca 10 minuter. Jäs degen till dubbla storleken, ca 1 timma. Stöt samman degen efter halva tiden. Häll upp degen på ett mjölat bakbord och dela i 6 bitar. Rulla till runda bullar och kavla sedan ut till en ca 1/2 cm tjocka kaka. Mjöla och nagga ordentligt med en gaffel. Jäs på plåt med bakplåtspapper i ca. 40 minuter under bakduk . Grädda sedan i ca 7-8 minuter till fått en gyllene färg och låt dem svalna inlindade i bakduk.

Blev jättegott!!

Formfranska
50 g färsk jäst
5 dl ljummet vatten
2 tsk honung
2 tsk ljus sirap
1 dl olivolja
1½ msk flingsalt
2 dl durumvetemjöl
10-11 dl vetemjöl special
smör
Flingsalt
Smula jästen i en bunke, tillsätt vatten, honung, sirap, olivolja och flingsalt.
Tillsätt mjöl tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk.
Jäs i bunke under bakduk till dubbel storlek i cirka 40 minuter.
Smörj två brödformar.
Dela degen i två delar, knåda lite och rulla ut till två limpor och lägg i de smorda formarna.
Sätt ugnen på 200 grader.
Låt brödet jäsa i formarna under bakduk till dubbel storlek i cirka 30 minuter.
Pensla limporna med lite vatten, strö över flingsalt och gör ett snitt på längden.
Grädda genast i mitten av ugnen i 25-30 minuter och låt bröden svalna på ett brödgaller.


Det blev mycket uppskattat mackfika :-)

1 kommentar:

  1. Va bra du var idag! (har iof tidigare hört från Kajsa att du ska va det.) Skröt för mina kollegor, det är min gamla elev (he he cupcake elev). Ha det gott. Stor kram!

    SvaraRadera