fredag 11 oktober 2013

Leilas knäckiga äppelpaj med egen vaniljvisp

I äppeltider blir jag alltid sugen på äppelpaj. Idag la Leila Lindholm ut ett recept på äppelpaj och vaniljvisp på facebook - var ju bara tvungen att testa. :)

Knäckig äppelkaka med Råkräm

1 ekologiskt ägg
2 dl strösocker 
1 tsk vatten
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
100 g smält smör
4-5 syrliga svenska äpplen

Strösocker, grovmalen kardemumma och smör att strö över innan gräddning
Smör till formen


1. Rör samman ägg, strösocker och vatten.
2. Rör ner smält smör.
3. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner i smeten.
4. Fyll smeten i en välsmord form, lägg på tunna äppelskivor som en solfjäder.
5. Strö över lite strösocker, grovmalen kardemumma och lägg på några smörklickar.
6. Grädda kakan i 25-30 minuter till en gyllene färg i 175 grader (varmluft).

RÅKRÄM (vaniljkräm)

1 vaniljstång
3 ekologiska äggulor
1 dl strösocker
6 dl vispgrädde

1. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
2. Vispa gulor, strösocker och vaniljfrön ljust och krämigt.
3. Vispa grädden luftig och vänd ner den i äggsmeten.

 


Det blev gott. Nästa gång ska jag testa ingefära och kanel istället för så mycket kardemumma :)

1 kommentar: