söndag 31 juli 2011

Enkla brödet och ont om utrymme


Efter en vecka bortrest (och fruktansvärt dålig internetuppkoppling) så är jag hemma igen. Vi har spenderat en vecka i mina föräldrars sommarstuga. Givetvis ville jag visa mina bak-kunskaper och kunna lyxa till frukosten med nybakat bröd. Jag gjorde en variant av Martin Johanssons "Solrosbullar". På grund av utrymmes- och ingrediensbrist så blev det en limpa utan solrosfrön, istället för att göra brödbullar hällde jag degen i en brödform.

På kvällen
  • 3 krm jäst
  • 3 dl vatten
  • 6,5 dl rågsikt
  • 1 tsk salt
  • 1 msk honung

Lös upp jäst, honung och salt i vattnet. Blanda i mjölet, låt jäsa under bakduk till morgonen.

På morgonen
Sätt ugnen på 250 grader, smöra en vanlig brödform (2 l). Se till att gallret i ugnen är placerat något lägre än mitten i ugnen. Häll i degen i formen, jäs i 30 minuter. Grädda i 30 -40 minuter. (Vill man få en sprödare skorpa på brödet kan man lägga några isbitar på en oöm plåt i nedre delen av ugnen)

Enkelt, smidigt och uppskattat!



1 kommentar:

  1. Och så hittade jag äntligen hit!
    Så mycket gott du bakar... det inte utan att man blir lite sugen på att baka själv!
    Jag slängde ihop mandelskorpor/biscotti igår som blev smarriga!
    Kram till dig

    SvaraRadera