lördag 6 augusti 2011

Mer bröd till kräftskivan och lite sött också

Passade på att göra ett bröd till, till kräftskivan, eftersom jag kom på att det inte var säkert att barnen skulle uppskatta ostbröden. Det blev ett brytbröd med grahamsmjöl. Jag ändrade lite i originalreceptet eftersom det innehåll färska örter.


Brytbröd (16 bröd)

  • 25 g jäst
  • 4 dl vatten 37 grader
  • 2 msk olivolja
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 7-8 dl vetemjöl
  • äggvita till pensling
  • ev ost till garnering (vällagrad)
Rör ut jästen i vattnet. Häll i olja, salt och mjölet. Bearbeta till en smidig deg. (Häll i mer mjöl om det behövs)

Häll upp degen på ett mjölat bakbord och knåda degen i ca 5 min. Dela degen i 16 lagom stora delar. Rulla varje del som en fralla som läggs på en plåt/bricka med bakplåtspapper.

Lägg 12 av frallorna i en ring ( med lite mellanrum)och de sista i mitten av ringen.




Låt jäsa i 1 - 1 1/2 timme under bakduk.

Sätt ugnen på 225 grader, sätt in en plåt i ugnen.

Pensla brödet med äggvita och strö över riven ost.

Dra över bakplåtspappret med brödet till den varma plåten och grädda i 25 - 30 min. Svalna på galler under bakduk.


Blev även en liten sötsak, chokladbiscotti. Anledningen att jag ville baka biscotti var att jag hade muscovadsocker hemma. Enligt receptet ska det ge en mer "kola-aktig" smak än vanligt socker. Men ärligt, jag kände ingen större skillnad.

Chokladbiscotti

  • 125 gram smör
  • 1,5 dl muscovadsocker, ljust
  • 3 st ägg
  • 7 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 100 g sötmandel
  • 100 g + 50 g mörk choklad

Tillagning (35 stycken)

1. Vispa smör och socker poröst, tillsätt äggen, ett i taget.

2. Blanda samman mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ned dem.

3. Grovhacka nötterna och 100 g av chokladen, spar resten till dekor.

Blanda i nötter och choklad, rör smeten slät.

4. Rulla till tre längder och lägg dem på en plåt, platta till dem något.

5. Grädda längderna i mitten av ugnen i 175 grader i ca 20 minuter.

Tag plåten ur ugnen och skär längderna diagonalt i två cm breda bitar.

6. Ställ tillbaka plåten och grädda ytterligare 15 minuter. Stäng sedan

av ugnen och låt dem stå i eftervärmen tills de är genomtorra.

7. Smält det som är kvar av den mörka chokladen och ringla över

kakorna.


Recept: Linnéa Seidel http://www.tasteline.com/recept/Chokladbiscotti




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar