torsdag 4 augusti 2011

Ostbröd till kräftskivan


I morgon ska vi ha en liten kräftskiva tillsammans med familjen E. Vårt bidrag till festen är gravad lax, sallad och bröd. Efter en del letande hittade jag ett ostbröd som ska passa bra till fisk och skaldjur.

Jag gjorde bara en halv sats för att provbaka. Jag bytte också ut rågmjölet till rågsikt. (Rågmjölet var slut). Andelen ost ökade jag också, det måste ju smaka något!


Originalrecept (24 st)
  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 25 g smör
  • 2 tsk salt
  • 2 dl vällagrad ost
  • 4 dl rågmjöl
  • 8 -10 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk gurkmeja utrört i vatten till pensling
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och häll på vattnet, värm till 37 grader. Rör ut jästen i lite av vätskan. Häll över resten av vattnet, salt, ost, rågmjöl(rågsikt) och det mesta av vetemjölet. Bearbeta till en blank och smidig deg.

Låt degen jäsa i 30 minuter.

Häll upp degen på mjölat bakbord, dela i två halvor. Kavla ut delarna till rektangulära plattor. Vik den ena långsidan in mot mitten och vik över den andra. Vänd längderna så att den vikta sidan kommer nedåt. Skär med mjölad kniv i trekanter, 12 stycken per längd.
Sätt ugnen på 225 grader och sätt in en plåt.

Lägg upp trekantsbröden på ett bakplåtspapper och låt jäsa i 20 minuter.

Dra över bakplåtspappret på den varma plåten och grädda i 10 -12 minuter.

Pensla bröden med gurkmeja utrört i lite vatten, låt svalna på galler.

De blev goda! Hoppas nu att de passar till kräftorna i morgon!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar