X gillar inte russin i bullarna så han gjorde en specialare, han tog aprikosmarmelad istället för russin. Enligt honom själv så smakar det utmärkt.
Receptet är från tasteline
Receptet ger ca 30 - 35 lussekatter (Vi gjorde bara halva)
- 50 gram jäst, färsk
- 100 gram smör, osaltat
- 5 dl standardmjölk
- 250 gram kesella, lätt
- 2 paket saffran, (1 g till ett recept)
- 2 dl strösocker
- 17 dl vetemjöl
- 1,5 dl russin
- bakplåtspapper
- 0,5 tsk salt
- 2 st ägg
- Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm degvätskan till
fingervärme(37 grader). - Smula jästen i en stor bunke och tillsätt saffran och russin (spara lite till
garnering). Häll degspadet över och rör om så att jästen löser sig och
degspadet blandas med saffran och russin. Tillsätt kesella, socker, salt
och det mesta av mjölet (spara ca 1 dl till utbakningen). - Arbeta degen på ett bakbord eller en bänk tills den blir blank och
smidig och släpper från bänken. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl. Låt jäsa
övertäckt i ca 40 min. - Knåda degen på mjölat bakbord och baka ut den till ca 30 bullar eller
valfri form. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. - Sätt ugnen på 225 grader och låt bullarna jäsa övertäckta i ca 30 min.
- Pensla lussekatterna med uppvispat ägg och garnera eventuellt med
russin. Grädda mitt i ugnen 5-8 min.
Om du gör stora figurer eller längder så gräddas de i 200 grader i 10-15
min
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar