lördag 3 december 2011

Lucia-bullar

Det närmar sig jul, och när jag hämtade X från förskolan undrade han väldigt försynt om vi inte kunde baka lucia-bullar, med gult. Inga problem, efter stopp i affären för inköp av saffran och kesella så var det inga problem.

X gillar inte russin i bullarna så han gjorde en specialare, han tog aprikosmarmelad istället för russin. Enligt honom själv så smakar det utmärkt.

Receptet är från tasteline
Receptet ger ca 30 - 35 lussekatter (Vi gjorde bara halva)
  • 50 gram jäst, färsk
  • 100 gram smör, osaltat
  • 5 dl standardmjölk
  • 250 gram kesella, lätt
  • 2 paket saffran, (1 g till ett recept)
  • 2 dl strösocker
  • 17 dl vetemjöl
  • 1,5 dl russin
  • bakplåtspapper
  • 0,5 tsk salt
Pensling
  • 2 st ägg
  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm degvätskan till
    fingervärme(37 grader). 
  2. Smula jästen i en stor bunke och tillsätt saffran och russin (spara lite till
    garnering). Häll degspadet över och rör om så att jästen löser sig och
    degspadet blandas med saffran och russin. Tillsätt kesella, socker, salt
    och det mesta av mjölet (spara ca 1 dl till utbakningen). 
  3. Arbeta degen på ett bakbord eller en bänk tills den blir blank och
    smidig och släpper från bänken. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl. Låt jäsa
    övertäckt i ca 40 min. 
  4. Knåda degen på mjölat bakbord och baka ut den till ca 30 bullar eller
    valfri form. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. 
  5. Sätt ugnen på 225 grader och låt bullarna jäsa övertäckta i ca 30 min. 
  6. Pensla lussekatterna med uppvispat ägg och garnera eventuellt med
    russin. Grädda mitt i ugnen 5-8 min. 

Om du gör stora figurer eller längder så gräddas de i 200 grader i 10-15
min


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar