- 5 dl havregryn
- 6 dl mjölk
- 1/2 dl flytande margarin eller olja
- 50 g jäst
- 2 msk brun farin
- 2 tsk salt
- 7 dl vetemjöl
- mjölk och havregryn till pensling om du vill
Lägg havregrynen i en bunke. Värm mjölk och matfettet till 40 grader. Häll blandningen över grynen. Rör om och låt dem svälla i ca 15 minuter.
Smula ner jästen, tillsätt brun farin och salt. Rör tills jästen har löst sig. Tillsätt vetemjölet.
Arbeta den ganska lösa degen i maskin 3-5 minuter eller 10 minuter för hand. Strö över lite mjöl och låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
Arbeta ihop degen i bunken. Klappa ut degen med mjölad hand i en lättsmord långpanna (30x40cm). Skär med mjölad kniv jämnstora bitar. Nagga rutorna med en gaffel. Låt jäsa degen under bakduk i ca 30 minuter.
Pensla med mjölk och strö över havregryn - hoppade över detta.
Grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar