söndag 12 maj 2013

Långpannebröd med havregryn

Testade att baka bröd i långpanna. Jag har varit aningen skeptisk mot detta eftersom de recept jag läst oftast innehåller sirap och/eller fil. Men nu snubblade jag över ett recept på långpannebröd med havregryn. Ett bröd som gärna får svalna innan man äter det. Brödet blir fantastisk saftigt och gott.


  • 5 dl havregryn
  • 6 dl mjölk
  • 1/2 dl flytande margarin eller olja
  • 50 g jäst
  • 2 msk brun farin
  • 2 tsk salt
  • 7 dl vetemjöl
  • mjölk och havregryn till pensling om du vill

Lägg havregrynen i en bunke. Värm mjölk och matfettet till 40 grader. Häll blandningen över grynen. Rör om och låt dem svälla i ca 15 minuter.

Smula ner jästen, tillsätt brun farin och salt. Rör tills jästen har löst sig. Tillsätt vetemjölet.

Arbeta den ganska lösa degen i maskin 3-5 minuter eller 10 minuter för hand. Strö över lite mjöl och låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.

Arbeta ihop degen i bunken. Klappa ut degen med mjölad hand i en lättsmord långpanna (30x40cm). Skär med mjölad kniv jämnstora bitar. Nagga rutorna med en gaffel. Låt jäsa degen under bakduk i ca 30 minuter.

Pensla med mjölk och strö över havregryn - hoppade över detta.

Grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar