onsdag 20 maj 2015

En favorit från barndomen


Det här var ett av de första bröden jag bakade som barn. På något sätt lyckades jag memorera receptet från något barnprogram på 80-talet. Sen gick jag ut i köket och skulle baka.

Det är ett vanligt vitt bröd, i det här receptet har jag även ställt in en skål med vatten i ugnen för att få en fin skorpa. Skorpan är fin trots att man fryst brödet (och tinat det då).




En limpa

  • 25g jäst
  • 1 msk olja
  • 3 dl vatten
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt


Lös upp jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt olja och salt. Häll i mjölet, knåda eller använd assistent tills degen har bra konsistens och inte fastnar i degbunkens kanter.

Jäs i 45 minuter.

Knåda degen lätt! Forma en limpa, skär tre snitt i ytan, pudra över lite mjöl.

Jäs i 40 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader.
Sätt in en skål med vatten i ugnen. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 10 minuter.
Ta ut vattenskålen och sänk temperaturen till 180 grader.
Grädda brödet ytterligare 20 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar