Det här var ett av de första bröden jag bakade som barn. På något sätt lyckades jag memorera receptet från något barnprogram på 80-talet. Sen gick jag ut i köket och skulle baka.
Det är ett vanligt vitt bröd, i det här receptet har jag även ställt in en skål med vatten i ugnen för att få en fin skorpa. Skorpan är fin trots att man fryst brödet (och tinat det då).
En limpa
- 25g jäst
- 1 msk olja
- 3 dl vatten
- 6 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
Lös upp jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt olja och salt. Häll i mjölet, knåda eller använd assistent tills degen har bra konsistens och inte fastnar i degbunkens kanter.
Jäs i 45 minuter.
Knåda degen lätt! Forma en limpa, skär tre snitt i ytan, pudra över lite mjöl.
Jäs i 40 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Sätt in en skål med vatten i ugnen. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 10 minuter.
Ta ut vattenskålen och sänk temperaturen till 180 grader.
Grädda brödet ytterligare 20 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar