torsdag 1 september 2011

Fröbröd!

Detta recept har jag lånat av svärfar då jag fick smaka på nybakat bröd hos svärföräldrarna. Brödet kräver lite mer arbete än tidigare bröd, samt att det innehåller mer jäst än tidigare. Det smakade dock väldigt bra. Kombinationen av kross/frö och honung är nice!

Receptet är hämtat ur Allers-08.

Enligt receptet skulle det bli 12 st, jag fick 24 små brödbullar.


  • 1dl vetekross
  • 1 dl rågkross
  • 1 dl solrosfrön
  • 1/2 dl linfrön
  • 5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 1 1/2 msk honung
  • 1 1/2 tsk salt
  • ca 8 dl vetemjöl special

Dag 1(kvällen)
Mät upp vetekross, rågkross, solrosfrön coh linfrön i en bunke. Häll över 2 dl vatten och låt stå i rumstemperatur över natten.

Dag 2 (morgonen)
Smula ner jästen i en degbunke. Värm 3 dl vatten till fingervarm temperatur och häll över jästen. Lös upp jästen. Tillsätt kross - och fröblandningen. Tillsätt honungen och saltet. Blanda ner vetemjölet. Arbeta till en smidig deg och låt jäsa i 45 min.

Sätt ugnen på 225 grader.

Häll upp degen på mjölat bakbord - arbeta inte för mycket!
Platta/dra ut degen till en rektangel dela degen i 12  (eller 24) delar.
Lägg upp bitarna på en bakpappersklädd plåt, låt jäsa i 15 min.

Grädda i mitten av ugnen i 12- 15 min.

2 kommentarer:

  1. Smakprov på jobbet imorgon då? :)

    SvaraRadera
  2. Jättegott, jag var en av de lyckliga som fick smaka på jobbet idag :).

    SvaraRadera