måndag 13 januari 2014

Bröd i jäskorg

Ett enkelt och trevligt bröd, den här gången fick det jäsa i en jäskorg vilket gjorde det hela även snyggt att titta på.

1 limpa

  • 25 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 3 dl vatten
  • 1/2 dl olja
  • 4-5 dl vetemjöl
  • 2 dl rågsikt



Rör ut jästen i vatten och olja. Tillsätt salt. Blanda i mjölet.

Knåda för hand i 10-15 minuter eller i maskin 5 minuter.

Låt brödet jäsa 1-2h (ja, märklig jästid, men mitt bröd fick jäsa i 2h)

Sätt ugnen på 250grader. När du sätter in brödet i ugnen sänker du till 200 grader.

Grädda i 25-30 min.

Svalna på galler.

Om du gillar och vill behålla den knapriga skorpan förvara brödet i en papperspåse. (Själv skivade jag brödet och frös in det.. i plastpåsar)


fredag 18 oktober 2013

Galet snabba brödet!

Jag gillar recept som är snabba, enkla och goda. Att kunna lyxa till en grå tisdagsmorgon med nybakat bröd uppskattar de flesta.

Hittade följande recept på ett bröd utan jäst men med bakpulver. Påminner aningen om scones, fast utan smör.

8-10 st

  • 5 dl vetemjöl 
  • 1 msk bakpulver
  • 1/4 tsk salt
  • 2 msk sirap
  • 2½ dl vatten


Sätt ugnen på 200 grader
Blanda allt, använd en sked att klicka ut smeten på bakplåtspapper eller forma bullar med mjölade händer.
Grädda i mitten av ugnen i 12-15 minuter
Receptet är hämtat från : Baksugen :)


fredag 11 oktober 2013

Leilas knäckiga äppelpaj med egen vaniljvisp

I äppeltider blir jag alltid sugen på äppelpaj. Idag la Leila Lindholm ut ett recept på äppelpaj och vaniljvisp på facebook - var ju bara tvungen att testa. :)

Knäckig äppelkaka med Råkräm

1 ekologiskt ägg
2 dl strösocker 
1 tsk vatten
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
100 g smält smör
4-5 syrliga svenska äpplen

Strösocker, grovmalen kardemumma och smör att strö över innan gräddning
Smör till formen


1. Rör samman ägg, strösocker och vatten.
2. Rör ner smält smör.
3. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner i smeten.
4. Fyll smeten i en välsmord form, lägg på tunna äppelskivor som en solfjäder.
5. Strö över lite strösocker, grovmalen kardemumma och lägg på några smörklickar.
6. Grädda kakan i 25-30 minuter till en gyllene färg i 175 grader (varmluft).

RÅKRÄM (vaniljkräm)

1 vaniljstång
3 ekologiska äggulor
1 dl strösocker
6 dl vispgrädde

1. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
2. Vispa gulor, strösocker och vaniljfrön ljust och krämigt.
3. Vispa grädden luftig och vänd ner den i äggsmeten.

 


Det blev gott. Nästa gång ska jag testa ingefära och kanel istället för så mycket kardemumma :)

söndag 12 maj 2013

Chokladfondant

Bra konsistens på chokladfondant!
Efter ett tips från en kollega på jobbet så har jag testat att göra chokladfondant. Inte helt lätt, på tredje försöket blev det dock bra.

  • 150g smör
  • 160g mörk choklad
  • 4 ägg
  • 160 g socker
  • 75 g mjöl


Smält choklad och smör. Vispa ägg och socker pösigt.

Blanda smör och chokladblandningen med ägg och socker. Häll i mjölet och rör om.

Smörj en muffinsplåt (en plåt för 12 muffins)  med smör. Använd mjöl eller kakao för att pudra insidan av muffinsformarna.

Fyll smet 3/4 av formarna med smet.

Grädda i ugnen i 180 grader i 7 minuter. Tiden är viktig - de första två plåtarna blev torra, god smak men torra.


Långpannebröd med morot

Efter det lyckade baket med havregrynsbrödet fortsatte jag med ett annat försök med långpannebröd, denna gången bröd med morot.


  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 100g smält smör
  • 2 msk sirap
  • 1 msk salt
  • 5 dl rågsikt
  • 7 dl vetemjöl (OBS! Det gick åt mer än 7 dl)

1) Smält margarinet i en kastrull. Häll i mjölken & värm till 37°. Smula
sönder jästen i en bunke & lös upp med lite utav degvätskan.
2) Tillsätt resten utav degvätskan, salt, sirap,
riven morot och nästan allt mjöl. Spara lite till utbakningen.
3) Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs den övertäckt i bunke ca 30min.
4) Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den med några få tag,
bara så att gasblåsorna pressas ut.
5) Tryck ut degen i en form 30x40 cm.
6) Jäs ica 30-40min.
6) Grädda i mitten utav ugnen i 225°, ca 15 min.
7) Låt svalna på galler under bakduk.


Äggmacka på morotsbröd.


Långpannebröd med havregryn

Testade att baka bröd i långpanna. Jag har varit aningen skeptisk mot detta eftersom de recept jag läst oftast innehåller sirap och/eller fil. Men nu snubblade jag över ett recept på långpannebröd med havregryn. Ett bröd som gärna får svalna innan man äter det. Brödet blir fantastisk saftigt och gott.


  • 5 dl havregryn
  • 6 dl mjölk
  • 1/2 dl flytande margarin eller olja
  • 50 g jäst
  • 2 msk brun farin
  • 2 tsk salt
  • 7 dl vetemjöl
  • mjölk och havregryn till pensling om du vill

Lägg havregrynen i en bunke. Värm mjölk och matfettet till 40 grader. Häll blandningen över grynen. Rör om och låt dem svälla i ca 15 minuter.

Smula ner jästen, tillsätt brun farin och salt. Rör tills jästen har löst sig. Tillsätt vetemjölet.

Arbeta den ganska lösa degen i maskin 3-5 minuter eller 10 minuter för hand. Strö över lite mjöl och låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.

Arbeta ihop degen i bunken. Klappa ut degen med mjölad hand i en lättsmord långpanna (30x40cm). Skär med mjölad kniv jämnstora bitar. Nagga rutorna med en gaffel. Låt jäsa degen under bakduk i ca 30 minuter.

Pensla med mjölk och strö över havregryn - hoppade över detta.

Grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

söndag 7 april 2013

Sockerpasta och muffins

Deltar i en tävling med min muffins - rösta gärna :) http://www.misscupcake.se/sv/node/1310

För några veckor sedan fick jag det ärofyllda uppdraget att få baka muffins till en nybliven 7årig flicka. Hon hade med sig en (typiskt rosa) tjejtidning med en bild på de muffins hon önskade. Muffinsen var sockersöta små skapelser med sugarpaste blommor och ätbart glitter. Det var inte självklart för mig att säga ja först. Nu blev det så ändå...

Eftersom jag har svårt att inte gå "all in" - så blev det besök på både Panduro och Pysselmakaren i Växjö för inköp av sugarpaste, stansar, rosa strössel, sockerpärlor och inspiration.

Och äntligen fick jag nytta av det jag lärde mig på kurs hos Victoria (alias Pink Pastry -http://pinkpastry.blogg.se/)

I fredags invigde jag mina stansar genom att göra 30-talet fjärilar och drygt 130 små blommor i sugarpaste.

Sugarpaste:
Jag färgade pastan genom att droppa några droppar karamellfärg. (Det är tydligen inte det bästa sättet - men jag ursäktar mig med att jag är nybörjare)

För att kavla ut pastan använde jag mig av florsocker så att degen inte skulle fasta på kaveln.
Därefter var det bara att börja stansa.

För att fjärilarna skulle få böjda vingar, lade jag de färdiga fjärilarna över kanten på några små askar.

Sugarpasten fick torka över natten.

Muffins 12 st
100 g smör
2 ägg
2, 5 dl socker
2 dl mjöl
1,5 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver

Smält smöret, blanda i ägg och vaniljsocker. Vispa ihop lätt. Rör ihop socker, mjöl och bakpulver. Häll i mjölblandningen i äggsmeten och blanda till en jämn smet. Portionera ut smeten i muffinsformar.

Grädda i 200 grader i 12 minuter.

Glasyr (även kallat frosting)
60 g rumsvarmt smör
5 dl florsocker
100g philadelphiaost
2 msk limejuice/citronjuice

Rör ihop till en smet.

OBS!
Vänta med att lägga på frosting tills muffinsen är helt svala. Jag använde en sprits (nybörjare även här).

När alla tre "delar" var klara var det bara att lägga ihop dem.

Som en sista touch droppade jag en liten droppe vatten i mitten på varje blomma och satte dit en rosa eller vit sockerpärla. (Vattnet för att pärlan skullle fastna - hade varit bättre att göra det när blommorna var mjuka och nygjorda - återigen, jag är nybörjare ;) )

Resultatet syns nedan